DEN GODE TJUVEN

Aug 4th, 2009 | By | Category: 2009-3, Recension

Omslag till Den gode tjuven

Av Hannah Tinti
The Good Thief 2008
Översatt av Molle Kanmert Sjölander
Albert Bonniers 2009

Den gode tjuven har just ett sådant första stycke som lockar till läsning av resten. En mystisk man anländer till ett hem för föräldralösa barn och binder hästen vid tjuderstången. Sedan han kysst hästen och torkat munnen med handens baksida kliver han in för att hitta sig en son. Det känns nästan som om en historia av Charles Dickens förflyttats till Amerika och där ingått äktenskap med en lätt stollig Harry Potterpastich som glider över till att bli lite kuslig.

Hannah Tinti

Hannah Tinti har skrivit en hel del noveller som publicerats här och var i USA och det är väl för att hennes fantasi och skrivklåda uppmärksammats som hon utsetts till redaktör för magasinet One Story.

Det finns en hel del infall och klurigheter i Den gode tjuven som går att härleda till god novellkonst. Fast Tinti är skicklig nog för att skruva samman en hel debutroman om pojken som hamnar ihop med en karl som man inte blir riktigt klok på vad det är för människa.

Pojken Ren, som bara har en hand, hamnar ihop med gravplundrare och allsköns slödder och patrask långt ifrån det lugna livet på barnhemmet. The plot thickens, som det brukar heta på utrikiska. Är hans ”välgörare” en släkting eller inte? Dog föräldrarna i ett angrepp av indianer klädda i damnattsärkar?

Knappast. Mannen som hämtade honom är en bedragare som ser Rens förlorade hand som en tillgång för tiggeri och inte som ett handikapp. Är inte detta Dickenskt?

Faktiskt en riktig läsupplevelse.

HELGA LINDH

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22