DEN GODA DOTTERN

Oct 30th, 2017 | By | Category: 2017-10 okt, Recension

Omslag till Den goda dotternAv Karin Slaughter
The Good Daughter, 2017
Översatt av Villemo Linngård Oksanen
Harper Collins Nordic, 2017
ISBN 978-91-509-2863-1, 562 sidor

Det här är ingen bok för den harhjärtade. Som alltid när det gäller Slaughters böcker är den välskriven och man har hela tiden en känsla av verklighet vilket betyder att författaren ägnad god tid åt bakgrundsforskningen, inte minst när det gäller kriminalteknik och dito medicin.

Karin SlaughterMitt i den drivna handlingen fäster man sig kanske ändå mest för personporträtten. De är mycket amerikanska men på något sätt ändå allmängiltiga. Med Den goda dottern har hon åstadkommit ännu en nagelbitare, denna gång om sydstadsfamiljen Quinn där fadern Rusty är försvaradvokat i Pikeville, Georgia, inte alltid så väl sedd eftersom han försvarar brottslingar av det mest avskyvärda slaget.

Det är kanske begripligt – i alla fall i USA – att två män invaderar huset för att hämnas. Modern skjuts och familjens två döttrar tvingas under vapenhot ut i skogen där Charlotte lyckas komma undan men systern blir kvar. Livet blir aldrig detsamma igen.

Tjugoåtta år senare är Charlotte – Charlie kallad – själv advokat i Pikeville när staden skakas av en av alla dessa skolskjutningar som med jämna mellanrum inträffar i USA. Det står snart klart att den tragedin har kopplingar bakåt till det som hände familjen Quinn för nästan trettio år sedan och författaren börjar spinna sin story runt problemet med mäns våld mot kvinnor och allt mynnar ut i en spännande domstolsthriller där mörka sanningar sipprar fram.

Slaughter är en av dem jämnaste författare jag läst. Hennes lägstanivå är hög och hon kan skildra känslostormar utan att bli patetisk. Jag förundras icke över att hennes böcker funnit mer än 35 miljoner läsare världen över.

Karin Slaughter är född 1971 och bor i Atlanta, Georgia. Redan debutromanen Blindbock blev en internationell framgång. Lotta Olsson i DN utropade De vackraste (2015) till ”Årets bästa deckare” och samma år nominerades den till Årets bästa översatta kriminalroman av Svenska Deckarakademin.

NINNI C. LARSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22