DEN GIRIGE

Dec 19th, 2011 | By | Category: 2011-12 dec, Recension

Omslag till Den girigeAv Mattias Ronge
Ordfront 2011
ISBN 9789170375705, Inbunden, 317 sidor

Med en titel som för tankarna till Molière debuterar Mattias Ronge i spänningsgenren. Han har tidigare utgivit romanen Tittaren 2010. Detta är nu ingen regelrätt deckare eller polisroman, det är just en spänningsroman. Boken blir mer och mer spännande ju längre man läser efter en ganska lugn och lite tråkig start.

Handlingen kretsar kring tre huvudpersoner, den nyrike Bernhard, smågangstern Denny och barnmorskan Alexandra. Deras liv har korsats eller kommer att korsas under bokens gång. Ronge hoppar friskt i tiden fram och tillbaka med lyckat resultat.

Det är främst Bernhard läsaren får följa. Han är uppväxt i ett strikt sossehem, men gör sig en förmögenhet på en egen internetsajt. Lyckan kan ändå inte bli fullkomlig. Han har ett medfött handikapp, en tredje hand som sitter placerad strax under ena armhålan. Bernhard är därför av naturen blyg och folkskygg. Pengarna blir hans revansch. Men han blir kidnappad och kan inte få fram lösensumman.

Pengarna är centrala i hela bokens handling. Vad kan girighet driva människor till? Alla huvudpersonerna drivs av en längtan efter mer pengar, men av olika skäl. På det viset avslöjar författaren personernas tillkortakommanden, deras drivkrafter och kanske allra mest deras egoism. Och detta gäller inte bara huvudpersonerna, även bokens bifigurer uppvisar samma drivkrafter.

Ronge har ett mycket varierat och underhållande språk. Han drar sig inte heller för att ge både dialog, tankar och handling humoristiska knorrar. Bra!! Han får gärna skriva mer i denna genre.

NISSE SCHERMAN

Mattias Ronge

Mattias Ronge. Foto Idha Lindhag

Det finns en snutt på Youtube om boken: http://www.youtube.com/watch?v=Ng3UuH2Ipl4

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22