DEN GÅTFULLE HERR KLAUS OCH BOMBERNA ÖVER OREGON 15 kapitel om andra världskriget

Nov 20th, 2012 | By | Category: 2012-11 nov, Recension

Omslag till Den gåtfulle herr Klaus och bomberna över OregonAv Jan Broberg
Carlssons 2012
ISBN 978-91-7331-519-7, 224 sid

Jan Broberg, född 1932 och död i år, har skrivit en hel del om både spioneri i verkligheten och litteraturen förutom kunniga artiklar om äldre och samtida kriminallitteratur. Här utger Carlssons förlag femton postuma essäer om mindre kända händelser och personer under andra världskriget.

I sitt förord undrar Broberg vad det är som gör att andra världskriget efter så lång tid fortsätter att attrahera en stor läsekrets och ger svaret att det kan bero på att kriget var det sista av 1900-talets stora konflikter, en strid mellan gott och ont och en djup källa för berättelser om spännande agenter och hjältar.

Han har varit mycket noga med att inte lägga in replikskiften och icke belagda uppgifter (något man kan hitta i böcker utgivna av populärhistoriker) vilket gör han femton berättelser mycket trovärdiga om än en aning torra.

Jan BrobergDet Broberg skriver om är väl underbyggt och ofta mycket intressant för en MÖP (militärt överintressad person) och om det finns något att klaga på skulle det vara att han undvikit att översätta citat från tyska och franska språket som inte alla numera är så väl bevandrade i som förr.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22