DEN FÖRSVUNNE PRINSEN

Mar 12th, 2010 | By | Category: 2005-1, Recension

Av Deborah Cadbury
The Lost King of France 2002
Översatt av Sven-Erik Torhell
Historiska Media 2004

Det här är egentligen en bedrövlig historia. Nej, inte boken men de händelser den behandlar. Prinsen som försvann var tronföljaren i Frankrike, Ludvig XVII, son till Ludvig XVI och Marie Antoiniette. Båda föräldrarna hamnade vid franska revolutionen i Tempeltornet 1789 och sedermera av rättades de med fallbila. Prinsen sades ha dött av vanvård, men det tog inte lång tid innan det dök upp unga män som ansåg sig kunna göra anspråk på tronen som dess rättmätige arvinge.

Deborah Cadbury har forskat i saken och skrivit en faktabok som har drag av deckare. Det är en märklig tid hon skildrar, revolutionsepoken med dess väldiga hat mot konungadömet, de blodiga avrättningarna och så gåtan: var det verkligen den unge prinsen som dog i Tempeltornet?

För bara några år sedan trodde man sig ha löst mysteriet. I en krypta norr om Paris fann man pojkens hjärta i en urna. Man tog DNA-prover på den stenliknande kroppsdelen och fann att de bar drag av huset Habsburg. Det skulle alltså kunna vara kronprinsens hjärta. Men det finns fortfarande de som tvivlar.

Det här är en spännande bok, inte minst för epoken den skildrar.

KJELL E. GENBERG

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22