DEN FÖRSTA LÖGNEN

Feb 9th, 2015 | By | Category: 2015-02 feb, Recension

Omslag till Den första lögnenAv Sara Larsson
Norstedts, 2015
ISBN 978-91-1-305949-5, inbunden, 400 sidor

Tre gymnasister på sommarbesök i Visby 1997 träffar ett par tjejer från samma skola i Täby. Festandet går längre än vad i alla fall tjejerna kunde tänka sig. Det blir ett våldsamt övergrepp på den ena flickan av två av killarna medan den tredje inget gör för att ingripa utan hjälper till att fotografera.

Det blir rättegång, den tredje killen övertalas att ändra sitt vittnesmål och alla frias.

Så blir det 2010 och vi träffar efter hand de tre männen igen. En är kändis med fotbollskarriär i landslaget bakom sig och nu föreläsare och pappabloggare med fru och barn men med ett äktenskap som inte är det bästa, en har stannat i missbruk och den tredje är framgångsrik konsult i it-branschen.

Fotbollsfamiljen semestrar i Thailand när mannen träffar en prostituerad och det åter slutar i våld.

Men så kommer mejl från en anonym avsändare som påminner om vad som hände i Visby. Senare också bilder. Och de tre måste motvilligt träffas för ingen av dem vill att det ska bli känt vad som hände. Visserligen friade men vill fruar och uppdragsgivare ha med våldtäktsmän att göra?

Det är startpunkten, och lögner kan vi vänta oss. En ökande förvissning om att de inte kan klara sig undan sitt förflutna finns både hos läsaren och hos de inblandade så det blir en thrillerartad utveckling. Vem är den anonyma påtryckaren som inte tycks vilja ha pengar utan bara plåga och straffa de tre. Och flickan från Visby har försvunnit.

Det är spännande att följa de tres liv och lögner, och hur fruar dras in.

Slutet blir heller inte riktigt som man kan vänta sig.

Mer ödesdrama än feel-bad, och definitivt inte feel-good. En välskriven debut med personer som inte är endimensionella.

LEIF-RUNE STRANDELL

Sara Larsson

Sara Larsson. Foto Anna Ledin Wiren

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22