DEN FÖRLORADE SONEN

Mar 8th, 2010 | By | Category: 2006-1, Recension

Av Jim Kelly
The Fire Baby 2004
Översatt av Hans Lindeberg
Minotaur 2005

Tänk så mycket litteratur som handlar om familjerelationer. Här är det flera familjers ofta tilltrasslade situationer som flätas samman. Huvudpersonen, journalist på en lokal tidning i Fen-landet (av deckarnostalgiker igenkänt som miljön för Dorothy Sayers De nio målarna), vars hustru ligger okontaktbar efter en bilolycka. Hon har ”locked in syndrome”, alltså att hon troligen har medvetande men mycket liten möjlighet att meddela sig. Hon har fått ett datorhjälpmedel, som spelar en viktig roll i handlingen. I samma rum ligger en döende kvinna som har dramatiska saker att berätta om och för sina barn.

Det finns människosmuggling av arbetare till lantbruk och livsmedelsindustri, och tillverkning och försäljning av porr invävt i och viktigt för händelseförloppet.

Det händer hela tiden något, nya detaljer, nya frågor. Men ändå går min läsning trögt. Det kan bero på att jag inte fångas av miljöbeskrivningarna, att greppet med okända (i alla fall i början) röster som bryter in mellan kapitlen och att jag har en del praktiska frågor om hur det är att ge ut en liten lokaltidning (författaren jobbar på stora och rika Financial Times).

Detta är Jim Kellys andra bok, jag läste inte den första, men den här lockar inte att lägga författarnamnet bland favoriterna. Ändå är det en av de intressantaste vad gäller intrig jag läst i höst.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22