DEN FLERFALDIGE MÖRDAREN

Jul 5th, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till Den flerfaldige mördarenAv Björn Hellberg
Lind & Co 2010

I sin nya kriminalroman med sin gamla utredare Sten Wall tar Hellberg sikte mot en yngre publik, åtminstone om man fastnar för den sysselsättning som Den flerfaldige mördaren har. Han är bloggare och använder titelorden som pseudonym, trots att hela den lilla värld som är Staden vet vem han är. Dessutom trillar namn som Lady Gaga in i texten, nymodigt minsann.

Som alltid när Hellberg skriver om sin fiktiva plats Staden handlar texten mycket om att fånga in stämningar där man märker författarens kärlek till den lilla staden och i viss mån till de människor som råkar dras in i den historia han spinner.

Björn HellbergDen här gången är människorna i kuststaden ganska många, intrigspelet rätt komplext och som alltid hade den korpulente, smått utarbetade Wall lite bekymmer sin Ulla (något som dock reder ut sig på bästa Hemmets Journal-vis).

Det fina med Björn Hellberg är att han låter startsträckan ta tid på sig. Man får en uppfattning om vilka boken är tänkt att handla om innan mördandet börjar. Trots det lugna tempot är inte spänningen frånvarande och fokus skiftas mellan de mer brutala delarna och mer vardagsbetonade brott.

Men författaren måste ha fått det snärjigt i sina försök att få med aktualiteter. Här finns både den långa, svinkalla vintern och det isländska askmolnet. Det är säkert anledningen till att romanens mördare aldrig hört hemma bland de misstänkta utan avslöjas på ett minst sagt drastiskt och smått osannolikt sätt (de följande förklaringarna känns som tillrättalägganden) och att förövaren lämnar boksidorna som halva Thelma & Louise.

Fram till dess var det, som så ofta hos Björn Hellberg, en bladvändare.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22