DEN FJÄRDE SANNINGEN

Jan 11th, 2008 | By | Category: 2000-1, Recension

Av Iain Pears
An Instance of the Fingerpost 1997
Översatt av Gunilla Lundborg
Brombergs 1999

Detta är en roman (nyligen belönad i Sverige) som har vissa likheter med Rosens namn av Umberto Eco, mest beroende på tidsandan. Romanen utspelas i England efter den puritanske lågädlingen Oliver Cromwell och handlingen spinns runt en fall där en kvinna skall avrättas för mord.
Konsthistorikern Iain Pears är ingen ny deckarförfattare – han har ett antal romaner utgivna före denna – men här har han gett sig på den svåra historiska genren och låter historien förtäljas av fyra olika personer. Dessutom har han tagit sig an en tidsepok i engelsk historia som har kommit att betyda en hel del i framtiden. Också utanför de brittiska farvatten.
Kvinnan i centrum är oskyldig till det hon skall dödas för. Pears koncentrerar sig på de olika ränker kyrkan tar till för att hindra att vetenskapen avslöjar dess osanningar. Man rör sig i en bigott värld, fylld av rövslickeri och bugande för överheten. Det märkliga är att det går att sjunka in i den världen, så att de drygt 700 sidorna går att läsa i nästan ett enda sammanhang.
Nu kan man för all det ha synpunkter på författarens utnyttjandet av fakta. Vissa av dem tycks mest vara åsikter, inte alltid giltiga i det historiska samfundet, men med lite socker i botten… Boken är värd att få läsare.

INGER STRANDBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22