DEN FARLIGA LEKEN

Aug 10th, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till den farliga lekenAv Mari Jungstedt
Albert Bonniers förlag 2010

Mari Jungstedt har mutat in Gotland som sitt särskilda mordrevir. I den senaste romanen är det vintrigt och tungsint på ön. Men det våld som breder ut sig mellan pärmarna har sin upprinnelse i en annan, betydligt glassigare miljö.

Två unga kvinnor står i centrum för berättelsen. Jenny, med gotländska rötter, har gjort raketkarriär som fotomodell och reser runt mellan prestigeladdade visningar och fotojobb för reklamkampanjer och tidskrifter. Medan Anna, som har drabbats av ätstörningar i sin strävan efter att leva upp till modebranschens skönhetsideal, vårdas på en klinik i Stockholm.

Kring dessa båda personer leder hat och hämndbegär till en serie brutala urladdningar. Yxor svingas på ett exklusivt gotländskt hotell och i en modellagentur vid Stureplan. Parallellt med detta får läsaren, på sedvanligt svensk kriminalromansmanér, följa utredningsteamets mindre dramatiska privata ansträngningar med att få vardagen att gå ihop.

Den farliga leken är effektivt berättad och gör nog inte Mari Jungstedts läsare besvikna. Upplösningen kommer dock knappast som någon överraskning, och vad den suggestiva inledningen egentligen tillför berättelsen är svårt att förstå. (Dessutom verkar titeln ha tillkommit utan någon tanke på den föga lekfulla intrigen.)

Bäst är Mari Jungstedt när hon lever sig in både i den framgångsrika Jennys och i den utstötta Annas situation. Båda tillåts bli begripliga och sammansatta personer i en mer schablonmässigt skildrad modevärld.

PÄR ALEXANDERSSON

Mari Jungstedt. Foto Anna-Lena Ahlström

Mari Jungstedt. Foto Anna-Lena Ahlström

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22