DEN FANTASTISKA BERÄTTELSEN OM FAKIREN SOM FASTNADE I ETT IKEA-SKÅP

May 22nd, 2014 | By | Category: 2014-05 maj, Recension

Omslag till Den fantastiska berättelsen om fakiren som fastnade i ett Ikea-skåpAv Romain Puértolas
L’extraordinaire voyage du fakir qui était resté coincé dans une armoire Ikea, 2013
Översatt av Cacilia Franklin
Wahlström & Widstrand, 2014
ISBN 078-91-46-22573-7, 251 sid

Gränspolisen Romain Puértolas (född 1975 i Montpellier) har åstadkommit denna kåserande skröna om den i bedrägerier väl insatte 38-årige fakiren Pugalendi Kushanu Patel från Rajastan som efter att ha åkt till Paris för sina bybors pengar för att köpa en spikmattesäng på IKEA. Det första han gör är att lura en romsk taxichaufför på resan och hundra euro, något som har bäring i resten av berättelsen. Inne i IKEA-varuhusets restaurang träffar han en vacker fransyska och blir lätt betuttad. När han ska inhandla spiksängen infinner sig komplikationer och han tvingas övernatta i köppalatset – i en garderob som är på väg att flyttas.

Romain PuértolasDet hela blir en roadmovie som i botten handlar om EU:s bristande förmåga att handskas med flyktingar men där de vassa betten slipas av mot rätt enkla skämt (det är sällan roligt att läsa roligheter som man märker är avsiktliga skämtförsök), men också om hur man kan lära sig något om kärlek och vänskap, även om det sker med slumpens hjälp.

Boken har på vissa håll beskrivits som hejdlöst rolig och det är den kanske – på vissa håll. Jag har mina reservationer.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22