DEN FALLANDE DETEKTIVEN

Oct 6th, 2014 | By | Category: 2014-10 okt, Recension

Omslag till Den fallande detektivenAv Christoffer Carlsson
Piratförlaget, 2014
ISBN 978-91-642-0432-5, 423 sid

Christoffer Carlsson var förra årets stora litterära överraskning inom kriminalgenren. Men även som social skildrare av en stockholmsförort. Vägen låg öppen för honom. Han kunde välja vilken litterär genre han skulle fortsätta inom. Han fick också Deckarakademins pris för Bästa kriminalroman 2013.

Förväntningarna blev stora inför den nya boken om kriminalaren Leo Junker. Bokhandeln på Arlanda till exempel hade störtexponering av den nya boken och Christoffer Carlsson skulle själv komma dit ut och signera.

Christoffer CarlssonI den nya boken Den fallande detektiven hittas natten till lucia en forskare, Thomas Heber, död i en gränd i Stockholm. Leo Junker utreder fallet tillsammans med Gabriel Birck. Utredningen tas ifrån dem. Säpo tar över och det enda de kan hålla sig till är Hebers anteckningar som tyder på att någon mer är hotad. Vad var det Heber kände till som var så känsligt?

Till en början känner man igen Christoffer Carlssons stil från den föregående boken om Leo Junker. Det känns som om den här romanen också är en välskriven bok. Men när läsaren tagit sig igenom ett par hundra sidor och inte upplevt någon spänning börjar funderingarna. Är det den av Carlsson nyligen genomförda doktorsavhandlingen som lagt sig som en vetenskaplig schal kring verket.

Det händer inget förrän på slutet och sedan staplas alla frågor och svar samman i ett sammanhang.

Nej, det här var inte vad vi läsare hade hoppats på eller är det som Göran Hägg påstår: Det är få författare som skriver mer än en bra bok.

Jag är emellertid helt övertygad om att Christoffer Carlsson, en mycket ung och en mycket underhållande föreläsare bland annat, kommer att återvända med ännu en briljant skriven, spännande och synnerligen väl hopkommen kriminalhistoria. Han har alla förutsättningar för detta.

LENNART HÖGMAN

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22