DEN ENGELSKE PATIENTEN

Sep 16th, 2009 | By | Category: 1998-1, Recension

Av Michad Ondaatje
The English Patient 1992
Översatt av Roy Isaksson
Bonnier Alba/Allas 1997

Det är utmärkt att våra veckotidningar (i likhet med kvällspressen) börjar ge ut romaner vid sidan av sin vanliga verksamhet. På så sätt kommer litteratur till hemmen och kan göra att också yngre människor börjar läsa igen. Den engelske patienten anses vara en film, men det är alltså också en bok och en rejält bra sådan, annars skulle den knappast ha fått Bookerpriset samma år den kom ut.

I ett sönderbombat italienskt nunnekloster som fungerar som sjukhus för sårade finns endast en svårt brännskadad patient kvar och vårdas av Hanna som stannat enbart för hans skull. Där träffas hon och två män om kvällarna för att höra patienten berätta om sina upplevelser när han fått sin starka morfindos.

Kan man tro på honom – och vad är han: hjälte, spion, offer eller bara en mördare. Ondaatje ställer viktiga frågor i berättelsen som blir alltmer gripande och spännande ju mer man närmar sig slutet.

PER WESTMAN

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22