DEN DUBBLA TYSTNADEN

Jun 17th, 2009 | By | Category: 2009-3, Recension

Omslag till Den dubbla tystnaden

Av Mari Jungstedt
Bonniers 2009

Det är slutet av juni månad och tre äkta par i 40-årsåldern, goda vänner och grannar i Visby, åker några dagar till Fårö och Bergmanveckan. De bevistar invigningen, ser film, minglar och besöker inspelningsplatserna Ingmar Bergman använde sig av på ön. Vännerna tar därefter båten till Stora Karlsö och hjälper fågelforskarna att fånga sillgrissleungar, när dessa kastar sig ut från de höga kalkstensklipporna.

Då en kvinna i kamratkretsen försvinner på Fårö och en av männen hittas mördad på Karlsö, börjar kommissarie Anders Knutas med kollegor kartlägga relationen mellan vännerna. Det framkommer då att gemenskapen inte är så sund som den verkar vara. Fester med partnerbyten har till en del förgiftat den goda stämningen i gruppen. Polisen räknar med att finna gärningsmannen i vänkretsen, men ett mord på en äldre Fåröfiskare krånglar till det ytterligare för mordutredarna.

Även denna gång, i den sjunde kriminalromanen, förlägger Mari Jungstedt handlingen till Gotlandstrakten. Hon känner miljön väl och kryddar den litet extra med att Bergmanveckan pågår.

Språket är som vanligt klart och koncist, och efter ett flertal år som journalist har författaren en stabil grund att stå på med sin erfarenhet från bl a kriminalbevakning inom media. Handlingen känns ändå rätt ointressant efter ett tag och spänningen vill inte riktigt infinna sig. Det hela blir inte bättre av att kommissarie Knutas verkar vara helt ur form.

MONICA LINDSTRÖM

Mari  Jungstedt. Foto Anna-Lena Ahlström

Mari Jungstedt. Foto Anna-Lena Ahlström

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22