DEN DU BORDE FRUKTA

Aug 29th, 2015 | By | Category: 2015-08 aug, Recension

Omslag till Den du borde fruktaAv Ingrid Elfberg
Bokfabriken, 2015
ISBN 9789176291405, inbunden, 400 sidor

Detta är författarens tredje roman. De första hette Gud som haver (2009) och Tills döden skiljer oss åt (2013). Temat i denna bok är främst nätdejting och vad det kan leda till.

En kropp hittas i Göta älv. Offrets bostad har länsats på alla värdesaker. Polisen har svårt att finna spår men hittar så småningom liknande fall. Alla har det gemensamt att de är män och att de har sökt kärlek på nätet. Polisen lägger ut ett lockbete på en av sajterna.

Parallellt får den medelålders Zora sparken från sitt jobb i Stockholm och återvänder till sin hemstad Göteborg. Även hon börjar nätdejta. Hon hittar Carl, som verkar helt perfekt. Nästan för bra för att vara sann. Han döljer något, men Zora har svårt att släppa honom.

Det finns några stora och många små parallellhistorier i den här boken, kanske för många. Grundhistorien som är koncentrerad kring nätdejtingen är fyndig och välkonstruerad, men jag blir mer nyfiken och fångad av Zoras öde. Hennes liv ter sig i onödan hopplöst.

Att skriva om kommunikation på nätet är i allra högsta grad aktuellt, och det gör författaren sakkunnigt och initierat. Problemen och farorna blir uppenbara.

Kriminalintrigen störs lite av det poliskollektiv som driver utredningen. De blir aldrig lika intressanta som Zora, därför längtar man tillbaka till hennes historia när kapitlet behandlar polisernas arbete. Tillfälligheter styr ofta kriminalromaners intrigbygge, det har jag inget emot. Men här staplas de på hög och det blir till sist mer orealistiskt än det behöver vara.

Ingrid Elfberg tillhör ändå de habilt skrivande svenska kriminalförfattarna. Man blir aldrig besviken. Hon skapar spänningsstämning och har ett bra driv i historien. Jag tror också att det kan bli en fortsättning på den här historien, det har författaren lämnat öppet för. Den läser jag gärna.

NISSE SCHERMAN

Ingrid Elfberg

Ingrid Elfberg. Foto Bengt Alm

 

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22