DEN DÖENDE DANDYN

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2006-4, Recension

Av Mari Ljungstedt
Albert Bonniers 2006

Det är vinter på Gotland – ett av de mer populära ställena för skrivbordsmord på senare år – och i en av portarna i Visby ringmur hittas konsthandlare Wallin upphängd och död. Ljungstedt är väl hemmastadd i den gotländska geografin och även, tycks det, när det gäller öns samhällsanda.

Detta är den fjärde boken med kommissarie Anders Knutas som utredare och som vanligt dyker TV-reportern från ABC, Johan Berg, upp och gör en egen undersökning.

Mord i konstvärlden är inget ovanligt i kriminalromaner och tydligt är att man ska akta sig för gallerister och andra inblandade. Släktet är sinistra och tjuvaktiga typer, ofta homosexuella och har en tydlig vilja att ta sina konkurrenter av daga. Så även i Den döende dandyn. Dardels tavla med samma namn stjäls från Waldemarsudde och det visar sig – inte oväntat – att detta har ett samband med mordet i Visby. Det finns många med motiv och utredningen slingrar sig fram mellan förhör, sammanträden, heminteriörer och personliga bekymmer. Jag är inte lika förtjust i denna bok som Ljugstedts tidigare, kanske för att jag uppfattar den som spretig och har en doft av ”kusinen från Australien”. Men Gotland kan hon skildra.

LENA JEPPSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22