DEN DÖDES DAGBOK

Mar 16th, 2010 | By | Category: 2004-2, Recension

Av Jason Kersten
Journal of the Dead 2003
Översatt av Björn Linné
Forum 2004

True Crime börjar tydligen bli på modet även i Sverige. Det här är inte den enda översatta i genren. Journalisten Kersten har skrivit boken om ett brott som 1999 fick stora delar av USA:s invånare intresserade. Vännerna Raffi Kodikan och David Coughlin bilade i New Mexico och övernattade vid en turistled i Rattlesnake Canyon. Smaka på ordet – Skallerormsravinen. Efter fyra dagar hittas de. Raffi vid liv, men David död och nerstoppad i ett stenröse.

Raffi Kodi kan påstod i förhören att de var uttröttade och törstiga. David hade bett honom att få bli befriad från sina plågor och det blev han. Han ville påskina att det var en barmhärtighetsgärning han begått. Andra trodde att det handlade om ett kallblodigt mord. Tvivlen fortsatte tills man hittade en dagbok på brottsplatsen.

Kersten har åstadkommit en läsvärd skildring av Kodikans och Coughlins relation och av händelseförloppet. På sina ställen har det blivit riktigt spännande. Man skulle kunna tro att det är fiktion, men man måste tro omslaget där det står ”En sann berättelse”.

JAN NYGREN

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22