DEN DÖDE PÅ NORRA BYXESKÄRET

Feb 5th, 2013 | By | Category: 2013-02 feb, Recension

Omslag till Den döde på Norra ByxeskäretAv Lennart Brohed
Eget Förlag 2012
ISBN 9789163719080, pocket, 272 sidor

Lennart Brohed tillhör Sveriges mest underskattade deckarförfattare. Det här är hans nionde historiska kriminalroman om Lysekilspolisen Göran Persson. Hans böcker har alltid präglats av ett fint språk och ett sjusärdeles gott humör. För mig är det konstigt att han inte har uppmärksammats mer, t.ex. av något av de större etablerade förlagen.

Han kryddar sina deckare med bilder och tidningsannonser från den tiden han skriver om. Det ger en mersmak åt läsupplevelsen. Broheds beskrivningar av Bohuslän är sådana att man känner för en liten resa. Han använder sig också av åtskilliga tidsmarkeringar, precis som det ska var i historiska romaner.

Lennart BrohedÅret är 1931 och det är sommar. En rik enstöring påträffas död på Norra Byxeskäret. Det blir en svår gåta för överkonstapel Göran Persson. Det är det inte för läsaren. Boken börjar med det våldsamma mordet och mördarens försök att sopa igen spåren. Läsaren är alltså informerad och vet det som polisen söker efter. Det är därför ingen pusseldeckare, snarare då en gammeldags polisroman.

Göran Persson och hans ganska härliga och mänskliga poliser ringar sakta men säkert in mördaren. Man är ganska säker på att han åker fast till sist. Lennart Brohed berättar om polisernas arbete och om deras vardag med en varsam penna. Det blir aldrig tråkigt.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22