DEN BRINNANDE UGNEN

Sep 4th, 2009 | By | Category: 2002-2, Recension

Av Kerstin Ekman
Bonniers Kriminalklassiker 2001

När den har boken kom ut 1962 var Kerstin Ekmans ämne aktuellt. Mordbränder förekom lite här och var – bland annat på Öland – och kvällstidningarna skickade ut sina mest fantasifulla reportrar för att skildra vad som hände. Kerstin Ekman, då en ganska färsk författarinna, skrev en roman om en by i Uppland där det brinner. Ganska mycket skildrade hon bybornas reaktioner på detta, vilket förvirrade en del recensenter som absolut måste ha en gåta för att kunna skriva om boken.

Nu är denna bok ute igen och det är märkvärdigt hur väl den håller, trots ett språk som går långsamt fram och därför ibland förefaller ålderdomligt för dagens läsare. Tänka sig, språket känns gammalt efter bara 40 år!

Men man kommer lätt in i det – åtminstone vi som gjort annat än tittat på MTV – och det är en grundligt spännande berättelse som berättar mycket om den tidens människor och åsikter.

BARBRO LINDBORG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22