DEN BRINNANDE FLICKAN

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-1, Recension

Av Mark Billingham
The Burning Girl 2004
Översatt av Jan Malmsjö
Minotaur 2006

En man dömdes för att ha tänt eld på en skolflicka. Det skedde på uppdrag av en gangsterboss som låg i fejd med en annan kriminell gruppering. Dock tog han fel på flicka, det blev det utsedda offrets väninna som skadades svårt. Det tilltänkta offret gifte sig senare med gangsterbossen, och denne är nu, när berättelsen nått nutid, kriminell storpamp i delar av London. Och nu vill attentatsmannen avslöja att det inte var han som tände på. Han erbjöds jobbet men tackade nej, men när alla trodde att det var han erkände han för att få skydd inom fängelset. Men nu tycker han att det är dags att bli frigiven.

Det är en historia som vindlar genom många sidovägar och avslöjar en del av ett London som turisterna inte ser, även om beskyddarverksamhet kan förekomma även om fasaderna ser prydliga ut. Poliserna vet mycket, anar ännu mer, men relationerna mellan brottslingarna är inte alltid vad de synes vara – en dödad gängmedlem visar sig vara polis som lyckats nästa sig in. Och relationerna mellan de olika poliserna är inte heller de bästa.

Inte heller läsaren skall tro att det författaren avslöjar är sista ordet förrän sista sidan är läst. Det går lite trögt i början, men människorna och problem de möter håller läsaren kvar. Och kan alltså vänta sig överraskning på slutet.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22