DEN BLODIGA JORDEN Europa mellan Hitler och Stalin

Jun 14th, 2011 | By | Category: 2011-6 juni, Recension

Omslag till Den blodiga jordenAv Timothy Snyder
Bloodlands: Europe between Hitler and Stalin 2010
Översatt av Margareta Eklöf
Albert Bonniers 2011
ISBN: 978-91-8-555511-6, 567 sid

Under tolv år, mellan 1933 och 1945, dödades 14 miljoner människor i området från mellersta Polen till Ukraina, Vitryssland och de baltiska staterna i västra Ryssland. Inga av dessa människor var soldater eller offer för kriget. De var fridsamma civila, mest kvinnor, barn och åldringar, som avsiktligt dödades, enbart för att Stalins eller Hitlers dröm om framtiden skulle förverkligas.

Den amerikanske historikern Timothy Snyder har tänkt utanför den vanliga boxen och uppmärksammat dessa massmord genom att sätta in dem i ett historisk förlopp som hänger samman. Stalins och Hitlers regimen samarbetade ibland men låg för det mesta i luven på varandra. Men diktatorernas tankesätt hade stora likheter.

Samma år som Hitler tog makten i Tyskland, 1933, hade Stalin redan börjat utrota sina landsmän. Han lät 3,3 miljoner, de flesta ukrainare, svälta ihjäl och med början ett par år senare sköts 300 000 ukrainare och polacker till döds. När Sovjetunionen och Tyskland var allierade genom Molotov-Ribbentroppakten (1039–1941) dödade de såta kamraterna 200 000 polacker och när vänskapen tog slut och tyskarna gick in i Ryssland kulminerade denna blodspillan – drygt fyra miljoner sovjetmedborgare svälts till döds och samtidigt mördas 5,4 miljoner judar.

Västs historiker har oftast beskrivit det nazistiska Tyskland och dess massmord på judar, antingen med kulor eller i koncentrationslägrens gaskammare. Snyder vill visa att Stalin var minst lika likgiltig för människoliv. Att han småningom blev allierad med USA och Storbritannien får inte gömma hans brott.

Ukraina var vid den här tiden Europas bördiga kornbord, men också den plats där mest oskyldigt blod flöt. Stalin hittade alla möjliga motiv för att utrota fria bönder (kulaker) och utlänningar som polacker. Han var visserligen antisemit, men riktade inte in sig på enbart judar, något som Hitler redan i Mein kampf skrev att han skulle göra.

Snyder har lyckats färglägga en del av historiens vita fläckar. Hans bok är viktig för att man lite mer fullständigt ska förstå bakgrunden till diktatorernas tidsanpassade blodtörstighet och terrorlust.

PER MAGNUSSON

Timothy Snyder

Timothy Snyder. Foto Michael Marsland

Taggar: , , , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22