DEN BLINDE MÖRDAREN

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Recension

Av Margant Atwood
The Blind Assassin 2000
Översatt av Ulla Danielsson
Prisma 2000

Härom året utsåg Svenska humorförbundet Atwood till Årets roligaste utlänning, men i detta kanadensiska familjedrama, utspelat på 30-talet, märker man inte av så mycket som är särskilt roligt. Det är en roman, en kriminalroman och faktiskt också en science fictionberättelse. Att sf finns med hör sam man med tidsepoken. Då dominerades populärkulturen av växter som pratade och fiender som kom från yttre rymden.

Romanen ligger väl i tiden: kvinnorna dominerar och de kan vara riktigt onda, framfusiga och amoraliska. Sådana blir de av att aldrig få beröm för sin godhet, de blir jämlika först när de lever ut sina svarta sidor, tycks Atwood mena. Och i Den blinde mördaren befinner de sig dessutom mitt i depressionen som får samhället att falla sönder.

Atwood tycker om att skriva detaljerat och det kan bli både ett plus och ett minus. Hon tar fram tidningsnotiser för att skapa atmosfär, men de ger också läsaren intryck av plottrighet. Allt är inte roligt, men det kan finnas humor även i tristessen, fast Atwood inte är den roligaste utlänningen just i år.

INGER STRANDBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22