DEN BLÅ TRÅDEN

Jun 26th, 2015 | By | Category: 2015-06 juni, Recension

Omslag till Den blå trådenAv Anne Tyler
A Spool of Blue Thread, 2015
Översatt av Karin Andrae
Massolit Förlag, 2015
ISBN 978-91-87783-36-4, 412 sidor

Den blå tråden är Tylers tjugonde roman och som alltid skriver hon om relationer och familjeliv på ett sätt som kan få läsaren att tro att det är den egna släkten hon skriver om eftersom texten andas sådan värme i beskrivningen av vardagslivet. Denna bok nominerades till Bailys Women Prize for Fiction, och det är den sannerligen värd.

Romanen är ett porträtt av familjen Whitshank och utspelas över flera generationer. När historien börjar är den charmige men något överdådige Denny 19 år och orsakar ständig oro för föräldrarna Red och Abby som har ytterligare tre vuxna barn som är lyckligt gifta. Men Denny ser ut att ideligen hamna i dåligt sällskap. Det kan låta trist, men Tylers humor, ironi och medmänsklighet gör även de svåraste ämnen lätta att ta till sig.

Anne TylerFamiljemedlemmarna beskrivs drastiskt men alltid med en botten av kärleksfullhet. Åren går och föräldrarna åldras. Med det kommer bekymren. Ska de kunna bo kvar i det stora huset i Baltimore som en gång byggdes av Reds far, en hyvens karl som lyckades skapa ett gott liv för familjen trots att han kom till stan med två tomma händer och depressionens helvete rasade runt omkring. Hans drivkraft att nå framgång har smittat av sig. Den tanken väger tyngst i nästan allt som ättlingarna företar sig och vetskapen om att man kunnat få det ännu bättre ligger hela tiden i bakgrunden.

Tyler har känsla för den tragikomik som ligger i den kränkning som åldrandet innebär. Man känner för familjemedlemmarna som skildras sparsmakat – man får veta mycket, men inte allt, om dem. På så sätt blir de mer mänskliga, vi vet ju inte allt om våra vänner och grannar heller.

Människornas omgivning blir också av vikt. Huset med dess flagnande stora veranda innehåller en egen berättelse som invånarna inte kan se eftersom de vant sig vid det sakta stigande förfallet. Och de små subtila samtalsämnena – ska en gunga verkligen få en svenskblå färg när den kulören kan indikera underklass? – indikerar människokännedom.

Och vad är lycka?

LENA JEPPSSON

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22