DEN BLÅ STRANDEN

Mar 5th, 2010 | By | Category: 2007-2, Recension

Av Erik Eriksson
Forum 2007

Erik Eriksson återvänder här till det lilla samhället Byholma i Roslagen år 1854. Den unga och förälskade pigan Johanna från Det brinnande havet har hunnit bli farmor och bor kvar i Nygården med sonen Markus och hans nu vuxna dotter Kristina. Kristina lägger ut nät i havet och drar in både lax och sik som hon röker och sedan säljer i Grisslehamn.

Den blå stranden är andra delen i Erik Erikssons släktkrönika och ytterligare en bok är att vänta. Personerna i romanen har inte glömt de fruktansvärda Napoleonkrigen och nu är tiderna åter oroliga. Engelska flottans kanonbestyckade fartyg söker igenom farvattnen utanför Grisslehamn. Ryssen ska inte breda ut sig i Östersjön. Väder, vind och vågor styr livet för byborna utmed Roslagens stränder. Erikssons detaljerade miljöbeskrivningar är berättelsens ryggrad och han beskriver varje årstid lustfyllt. Livet är fortfarande fattigt men fisket ger både inkomster och mat. Kvinnorna och deras gemenskap är alltings grund. De är tappra, kloka och godhjärtade. Männen är tystlåtna, utom på värdshuset där de super och ryar.

Men det är inte människorna som är viktigast – det är det oändligt mäktiga havet som ingen rår på. Havet är både ett hot och en väg till frihet.

Erik Eriksson har ett förflutet som journalist och tv-producent och som författare har han gett ut ett trettiotal böcker.

LOTTA BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22