DEN BÄSTA DAGEN ÄR EN DAG AV TÖRST

May 12th, 2013 | By | Category: 2013-05 maj, Recension

Omslag till  Den bästa dagen är en dag av törstAv Jessica Kolterjahn
Forum 2013
ISBN978-91-37-13838-1

Det är något speciellt när en författare kryper in i en annan författare. Ibland lyckas författaren och den här boken tycker jag lyckas förmedla åtskilligt av de svårigheter Karin Boye hade att bemästra, framför allt sin kärlek till det egna könet. Att detta på den tiden var olagligt i Sverige.

Det är fullständigt ofattbart att vi i vår tid inte tillät människor att älska vem de ville. Och fortfarande i vissa religiösa kretsar är detta förbjudet eller ses med stor skepsis eller äckel. Eller som en direkt sjukdom.

Jessica KolterjahnJag är övertygad om att många recensenter av boken kommer att ha svårt att särskilja romanförfattarens rättighet att behandla en historia som den själv vill och den verkliga historien och de verkliga människorna. Jag försökte bortse från detta, men vet inte om jag lyckades.

Det var omöjligt att komma bort från Victor Svanberg. Minns fortfarande med skräck när jag fick veta att han skulle vara censor när jag skulle ta studenten. Han föregicks av ett rykte om att köra någon om denne inte föll i hans smak eller motsvarade hans krav på kunskaper. Men glöm detta.

Det skulle förvåna mig om inte Kolterjahns bok om Boye minst blir nominerad till Augustpriset.

Det är med sådan inlevelse, nakenhet hon skildrar Karin Boyes liv under ett år i Berlin. Där hon går i psykoanalys hos två olika doktorer. För att klara sitt uppehälle skriver hon noveller till veckotidningarna. Och i bakgrunden tar brunskjortorna över makten i Tyskland.

Här i Berlin kan hon leva ut sina kärlekar både till män och till kvinnor. Josef Riwkin som kommer på besök och kvinnorna Artemis och Margot. Kärleken kan aldrig vara ful. Och det är fantastiska sinnligheter Kolterjahn spelar upp för läsaren. Karin Boyes sexuella lustar som inte är annorlunda än andras kärlek till varandra.

Men det som bär boken hela vägen är språket.  Det är nervigt, det är intensivt och det är poetiskt. Det är som om Boye själv träder fram och berättar om sitt liv eller skriver en roman om sitt liv.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22