DEN AVKLÄDDA BRUDEN

Mar 12th, 2010 | By | Category: 2005-1, Recension

Av Anonym [pseud för Nikki Gemmell]
The Bride Stripped Bare 2003
Översatt av Katarina Jansson
Prisma 2005

En försvunnen kvinnas övergivna bil hittas på en udde långt från ära och redlighet. En tid senare får ett förlag ett manuskript från kvinnans mor som vill att det ska publiceras anonymt. Vad som hänt är hittills outrett; hon kan ha begått självmord eller iscensatt ett sådant för att kunna försvinna.

Manuskriptet kan kanske förklara försvinnandet. Den handlar om självutlämnande sexuell frigörelse hos en kvinna som hittills alltid uppfattats som en kärleksfull och trogen hustru som varit till freds med sin lott i livet. Här penetreras en människa med nästan chockerande uppriktighet.

Nikki Gemmell kommer från Australien men bor i England där hon kommit ut med tre uppmärksammade romaner. Att författaren först gav ut denna roman under signaturen Anonym (något som kvinnor gjort i alla tider för att våga vara frispråkiga, skriver förlaget) var att Gemmell ville skriva extremt ärligt om sex, men eftersom hon var gift och hade barn ansåg hon att hon riskerade alltför mycket annars.

Det var tidningen Sunday Telegraph som avslöjade henne, och det var tydligen inte så illa. Efter att Gemmell blivit känd som bokens författarinna har romanen kommit ut i tio länder och sålt i stora upplagor. Prismas svenska utgåva avslutas med en intervju som gjordes med Gemmell efter avslöjandet.

INGER STRANDBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22