DEN ANINGSLÖSE: SSI Sektionen för särskilda insatser

Aug 21st, 2013 | By | Category: 2013-08 aug, Recension

Omslag till Den aningslöseAv Tage Åström
Bladh by Bladh 2013
ISBN 9789186603694, inb, 416 sidor

Tage Åström hör till en av Sveriges mest välmeriterade och rutinerade poliser. Han har upplevt en turbulent tid där han anklagats för grovt mutbrott, men blivit frikänd från den anklagelsen. Han har ändå valt att sluta som polis och skriver numera manus bl a åt polisserien om Johan Falk

Man kan därför inte anklaga honom för bristande kunskaper i polisarbetet. Han var chef för SSI, Sektionen för särskilda insatser. Det känns då inte konstigt att han förlagt sin handling just till den avdelningen. Där verkar chefen Simon Åslund. Han är en cynisk person som i den här romanen anlitar en informatör och infiltratör. För att få ut så mycket information som möjligt om ett narkotikasyndikat tvekar han inte att äventyra både informatörens och andras liv.

Poliserna i boken är huvudtaget ganska känslokalla. De låter ändamålen helga medlen och har ett språk som om det är verklighetsbaserat utan tvekan förskräcker gemene man. Men dialogen är ändå en av bokens svagheter. Den känns lite styltig och personerna får inte riktigt liv, varken av vad de säger eller av vad de gör.

Styrkan i boken är naturligtvis realismen. Att man känner att det här kan vara på riktigt. Som spänningsroman med underhållning som första mål är den alldeles utmärkt. Lite som en Johan Falkfilm. För att nå högre höjder behöver författaren utvecklas i skrivandets hantverk.

NISSE SCHERMAN

Tage Åström

Tage Åström. Foto Dan Norrå

 

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22