DEN ANDRA VÄRLDEN

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Recension

Av Marcello Fois
l’Altro mondo 2002
Översatt av Helena Monti
Norstedts 2004

Norstedts har tidigare gett ut Den försvunne fåraherden (2001) och Blod från himlen (2001) av denne författare. Likt de tidigare är detta en stillsam och eftertänksam berättelse som utspelas i 1890-talets Sardinien och den har också amatörpoeten och advokaten Bustinau som ”hjälte”. Den här gången har han motvilligt ställt upp för att försvara den för kvinnomord anklagade ökände banditen Mariani, i synnerhet som han tror att mannen är oskyldig till just detta brott.

Sardinien är en karg ö och Fios beskriver den kärleksfullt men väjer samtidigt inte för den brutalitet som också frodas där. I de tidigare romanerna, i synnerhet Den försvunne fåraherden, tar han upp de ålderdomliga hedersbegrepp som leder till familjevendettor. Här antyds också sådana tänkesätt.

Men det är statsmakten som här är Bustianus fiende nummer ett. Den har bestämt sig för att Mariani är skyldig och gillar inte att ta detta ifrågasatt.

Det är en intressant författare men troligen allt!) långsam i sitt skrivsätt för att riktigt fånga dagens otåliga människor. Men om man sätter sig under ett träd en lagom ljummen dag och låter sig försättas i rätt stämning kan man njuta ganska länge av romanen.

Den ofta prisbelönade författaren är född 1960 på Sardinien men bor numera i Bologna. I Italien är han mycket uppmärksammad för pjäser, böcker och film.

BIRGITTA HÄRNER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22