DEN ANDALUSISKE VÄNNEN

May 30th, 2012 | By | Category: 2012-05 maj, Recension

Omslag till Den andalusiske vännenAv Alexander Söderberg
Norstedts 2012
ISBN 9789113043623, Inbunden, 501 sidor

Den här boken har föregåtts av ett rykte om att filmrättigheterna redan är sålda och att ett trettiotal länder redan har planerat att ge ut den. Man kan förstå varför – när man läser den är det som att sitta i en biosalong och se scenerna rullas upp. Boken är som gjord att filmas med all den dramatik och action som den innehåller.

Trots att det är full fart från början till slut har författaren lyckats med att få personerna levande och trovärdiga. Det blir spännande till gränsen till olidlighet, läsaren drivs framåt för att så snart som möjligt nå upplösningen.

Boken innehåller ganska få hederliga människor. Den är full av gangsters och bovar på olika nivåer och de flesta poliser som figurerar har dolda agendor eller är korrupta. Vid närmare eftertanke blir de ganska osannolikt, men vad gör det när man blir underhållen på ett så elegant sätt.

Sjuksköterskan Sophie Brinkmann lever lugnt och stilla med sin son. När hon på sjukhuset får vårda gangsterbossen Hector Guzman förändras hennes liv. Polisen är efter honom och kontaktar Sophie för att få hennes hjälp. Det kan bara sluta med förskräckelse, och det gör det också. Hon hamnar mitt i kriget mellan Guzman, polisen och andra brottssyndikat.

Det är mycket möjligt att jag går och ser den film som jag är övertygad om kommer att göras efter denna förlaga. Hoppas att den kan förvalta författarens debutdeckare. Han lovar också minst två uppföljare.

NISSE SCHERMAN

Alexander Söderberg

Alexander Söderberg. Foto Malin Lauterbach

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22