DEN AMMANDE POLISEN

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Recension

Av Birgitta Edlund
Norstedts 2000

Detta är den absolut bästa kriminalroman jag läst av en svensk kvinnlig författare i år, och jag har faktiskt hunnit med att läsa de allra flesta. Inte alla, det klarar ingen människa av. Journalisten och författaren Birgitta Edlund kan verkligen berätta och det bästa av allt är att hon kan spinna en intrig som håller fram till sista sidan.

Det har skrivits ganska många miljöthrillers i Sverige vid det här laget, men det är få som blivit riktigt intressanta. Edlund har en miljöstory med: ett redan tidigare sjukt barn får kallsupar i en liten tjärn i närheten av sitt dagis i Filipstad och det uppdagas att det finns gift i vattnet. Mammalediga kriminalpolisen Maria Lindh blir indragen i utredningen tillsammans med en mycket sympatisk och jordnära lokal polisman.

Sidolinjen, den andra intrigen, är minst lika spännande och psykologiskt trovärdig. En torterare som arbetade åt den grekiska juntan är på fri fot. Sonen till en mördad grek kommer till Filipstad och hittar den han tror måste vara mördaren och plågoanden.

Birgitta Edlund har skapat ett härligt och ibland ganska udda persongalleri. Man märker att hon har arbetat hårt med att sammanföra den värmländska berättarglädjen med sina erfarenheter som reporter i både hem- och utland,

INGER STRANDBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22