DEKAHEBDOM eller Fredagsbagateller i Missenträsk

Mar 10th, 2022 | By | Category: 2022-03 mars, Recension

Omslag till DekahebdomAv Eva Ullerud
Whip media, 2021
ISBN 978-91-89409-57-6, 119 sidor

Boccaccios Decamerone från 1300-talet ska komma ut igen på svenska nästa år blir då på 294 sidor. Den handlar ju om en grupp ungdomar som lämnar digerdöden i Florens och sätter sig i karantän och roar sig med att berätta historier för varandra.

Eva Ulleruds bok är en pandemiberättelse med åtta pensionärer från Skåne som sätter sig i karantän i Sara Lidmans Missenträsk. Titeln är grekiska för tio veckor, för det är så länge de planerar sin isolering. De är alla skribenter av olika slag, och har länge träffats varje fredag och berättat/läst för varandra.

Eva UllerudSå gör de nu också. Vi får noveller, essäer, några poem, plus lite ramhandling.

De är alla barn av det radikala 60- och 70-talen och de har synpunkter på samhället nu också.

Den längsta novellen handlar om hur skandinaver tvångsutvisas från USA när en despotisk och främlingsfientlig president tagit makten, och hur de blir mottagna i Sverige. En dystopi som man tyvärr i dessa dagar inte finner helt osannolik. Möjligen bortsett från att flyktingmottagandet är mer positivt nu i krigstid.

LEIF-RUNE STRANDELL

Författaren har en webbsida, Eva Ulleruds skrivarlya, https://skrivarlyan.ullerud.nu/, där hon också tipsar om novelltävlingar och presenterar bl.a. sina deckare.

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22