DECKARSPELET

Mar 20th, 2012 | By | Category: 2012-03 mars, Recension

Omslag till DeckarspeletAv Nicogame 2012
ISBN 9789186283704

Det här är ett riktigt kul tärningsspel med ett upplägg som liknar Trivial Pursuit men helt inriktat på en publik bestående av människor som läser deckare, tittar på filmer och TV-program som faller inom genren. Men det räcker inte – man bör också ha haft koll på verklighetens brott för att klara av att svara rätt. Dessutom finns gåtor om brott, men låt inte det avskräcka. De flesta är inte svårare än de Deckargåtor som brukar (brukade?) dyka upp i Kamratposten.

Tärningen avgör vilken kategori man hamnar i – böcker, film, riktiga händelser, brott och blandat samt kriminalgåtan – där man kan välja mellan 480 frågor. Spelet innehåller 80 frågekort, ett regelhäfte, penna, poängblock och tärning. Hela baletten kostar 159 kronor och torde roa längre än en medioker deckare på TV eller en hyfsad kriminalroman.

Frågorna är så där lagom svåra och innehåller svarsalternativ, fast man kan ibland höja ögonbrynen inför kategoriseringen. Frågan ”Vem brottas Sherlock Holmes med i ett vattenfall?” hamnar i kategorin TV, vilket tyder på att Sir Arthur Conan Doyle är en betydligt modernare person än man kan tro, och att de två slagskämparna plötsligt hamnat i Reinchenbachfallen i Schweiz i stället för vid stupet alldeles bredvid.

Men i övrigt hänvisar jag till inledningsorden.

KJELL E. GENBERG

Man skulle kunna tro att det här är ett spel för riktiga deckarnördar, sådana som jag. Men ingenting kunde vara mer fel. Det är möjligt att deckarfantaster som jag uppskattar det mer än andra, men det är verkligen ett spel för alla.

Kategorin Böcker är väl den mest krävande när det gäller rena deckarkunskaper. Men de övriga kategorierna TV, Film, Riktiga händelser, Brott & Blandat samt riktiga mordgåtor ställer mer krav på allmänbildning och slutledningsförmåga.

Vi var fyra som testspelade och vi hade helt olika förutsättningar och vi hade alla lika roligt. Spelet framkallade många skratt och leenden, framförallt när det gällde de mer eller mindre fyndiga mordgåtorna.

En mycket bra sak som detta spel har och de flesta andra inte har är rejäla förklaringar av det rätta svaret. När man spelar t ex Trivial Pursuit eller MasterQuiz kan man bli rent förbannad på att man bara får det rätta svaret utan motivering: Jaha, rätt svar var Göta Kanal, men varför då?

I det stora hela är frågorna väl varierade och på en bra nivå för de flesta. Vi stötte bara på ett par exempel där det var mer löjligt än möjligt att svara. Tyvärr finns där bara 480 frågor, vilket gör att man på ganska kort tid har kommit igenom alla korten. Men man har under vägen haft väldigt roligt.

Reglerna som medföljer har många olika spelvarianter, men man kan lika gärna hitta på regler själv. Det är de trevliga frågorna och svaren som ger underhållningen.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22