DEBUT I DÖD

Aug 19th, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till Debut i dödNoveller av Aino Trosell, Anna Wallentin, Ann-Kristin Moback Jonson,Cecilia Hultberg, Ingemar Kullgren, Inger Gotlin, Inger Lernevall, Lotta Modin, Margaretha Norling, Marina Englund, Marita Hedlund, Martin Ekdahl, Mia Sullivan, Monica Karlsson, Niclas Ahlfors, Per-Åke Ohlsson, Petra Berg, Petronella Simonsbacka, Roger Jervenheim, Steven Ekholm, Therese Palmer
Axplock 2010

Det här är en samling som i ett fall säkert visar vår framtid (vi ska alla dö) och möjligen vilka som blir framtida författare till svenska spänningsromaner. Många av skribenterna har också genomgått författarkurser.

Språkmässigt finns ingen anledning att klaga på någon av dem, delar av den svenska skolan har tydligen fungerat och Jan Björklunds envisa tal om motsatsen för väl skyllas på att det är valår i år.

Dock är inte alla i antologin debutanter. Det är länge sedan Aino Trosell kom med sin första bok och flera av de inblandade har varit publicerade (bland annat i samma förlags Sant & Osant) innan Debut i död kom ut.

Det märkliga med de alstren är att ingen har skrivit en regelrätt deckare där någon utreder ett redan genomfört brott. I stället handlar det för det mesta om mördarens ibland traumatiska genomförande av ett mord och försöken att göra sig av med kroppen. Lika märkligt är var författarnas sympatier ligger – i de flesta fall klarar sig syndaren.

Niclas AhlforsEn som gått Helena Siganders ”Deckarskolan” är Niclas Ahlfors (som också medverkar med krönikor i Dast). Jag fastnade för hans novell Ryggskott, kanske för att huvudpersonen får jobb som truckförare, ett arbete jag själv haft på Sandvikens Järnverk för 60 år sedan. Hans knorr på historien är inte oäven, men i likhet med många av de 24 författarkamraternas verk liknar den en synopsis eller ett förstakapitel till en tänkt roman.

Roligast i gänget är Steven Ekholm (bilden nedan) som i sin Mannen i parken åstadkommit en satir över dagens deckarlitteratur och den styrning som sker via förlagsredaktörerna. Dessutom är historien är mungipedragande parodi på våra vanligaste salongsbödlars alster. Han bör ha läst en hel del sådant med tanke på att han är litteraturkritiker i DN.

Steven EkholmJag rekommenderar gärna den här boken, med förbehållet att man nog inte ska läsa alla 24 novellerna i ett sträck. Det blir alltför mastigt. Veckotidningsprincipen är säkert den bästa: en läst novell, vila en vecka innan det är dags att läsa nästa. Jag tror njutningen blir större då.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22