DEATH TOLL

Aug 11th, 2012 | By | Category: 2012-08 aug, Recension

Omslag till Death TollAv Jim Kelly
Penguin Books 2011
ISBN 9780141035994, pocket, 464 sid

Visst påminns jag om Kellys debut, The Water Clock / Vattenuret, och hans tidigare protagonist Philip Dryden. I centrum i denna bok står polismännen Peter Shaw och George Valentine. Vad är då så likt? Jo, miljön, som fortfarande är trakterna mellan Cambridge och The Wash. Och inte minst vädret!

Boken utspelas strax före jul, det är råkallt, fuktigt och blötsnö. Punkt sätts på själva julafton.

Som blivit så vanligt numera berättar Kelly två historier, båda med rötterna i det förflutna.

Jim KellyDe allt vanligare översvämningarna har tvingat fram att man gräver upp gravarna närmast vattnet och flyttar de döda till en torrare plats. En grav bjuder på en överraskning. Ovanpå den kista man väntade sig ligger ett skelett. Shaw och hans medarbetare lyckas identifiera den döde, som blivit mördad.

Centrum för händelserna nu och tidigare är puben The Flask, dess ägare, anställda och gäster. Både polis och läsare luras in på flera villospår, dödsfallen hinner bli flera innan Shaw kan sätta punkt för det fallet.

Den andra historien går tillbaka till Shaws far, som också var polis, och hans sista fall, som ledde till hans avsked. Den yngling som var starkt misstänkt för mordet på en ung pojke blev friad och har nu blivit advokat och delägare i en juristfirma. Han tror sig osårbar, flera av hans ungdomskamrater dör. Slutet blir ironiskt.

Jim Kelly är mästerlig när det gäller att skildra extremt väder. Man fryser som i denna bok och hans debut, svettas som i The Fire Baby. Han är dock bäst på kallt och ruggigt väder.

Personerna skildras väl, även de som spelar en underordnad roll. I några få ord, på några rader lyckas han teckna dem så att de blir levande.

BENGT HEURLIN

Jim Kellys webbplats: http://www.jim-kelly.co.uk/

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22