DEATH COMES TO PEMBERLEY

Aug 30th, 2012 | By | Category: 2012-08 aug, Recension

Omslag till Death comes to PemberleyAv P D James
Faber and Faber 2011
ISBN 9780571288007

P.D. James roar sig – och oss läsare – med att skriva en uppföljare till Jane Austens Pride and Prejudice. Hon har lyckats väl med miljö- och tidsfärg, och inte minst med språket.

Som antyds av titeln förekommer det också mord.

Huvudpersoner är Darcy och Elizabeth, nu lyckligt gifta sedan några år och har två pojkar.

De bor på Pemberley med en tjänarstab som är strängt upptagen med att förbereda huset för höstens stora händelse – dansen.

Omslag till Death comes to PemberleyEtt par dar före festen bryts stämningen av ett mord. Kapten Denny har dödats i skogen när han och paret Wickham var på väg till herrgården. Wickham är kraftigt berusad och nerblodad och när han och Denny påträffas säger han saker som gör honom misstänkt för mord.

Fallet går vidare till Old Bailey. Vi får vara med om en rättegång som inte skiljer sig mycket från dagens. Juryn har gjort sitt uttalande, domaren har avkunnat domen, när ett par trötta män lämnar ett brev med ett erkännande, som ger en helt rimlig förklaring till vad som hänt. Kungen benådar den nyss dömde. Det visar sig att flera av de andra inblandade har dolt viktiga upplysningar, av olika skäl.

James är ju en stor beundrare av Austen och det här är förmodligen hennes hyllning till henne. En lyckad sådan, läsaren noterar med ett igenkännande leende inslag från Austen,den dåtida skräckromanen, men också från TV:s rättegångsdramer. Jag tänkte på Perry Mason när brevet med ett erkännande dyker upp i sista minuten.

Avskräcks inte av att är en pastisch i Austens stil. Språket är skäligen enkelt, ett och annat ”learned word” får man svälja.

Läs! Njut och roas! Det gjorde jag.

BENGT HEURLIN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22