DEAD SOULS

Sep 5th, 2009 | By | Category: 1999-3, Recension

By Ian Rankin
Orion 1999

Här en annan av mina favoriter, även om jag endast läst ett fåtal. Jag tänker dock skaffa samtliga av detta relativt nya stjärnskott på deckarhimlen.

Flera olika fall vävs in i denna kriminalhistoria, som hela tiden är på toppnivå vad gäller handling och spänning, utan att gå till några överdrivna våldsexcesser. Huvudpersonen är, som i de flesta av Rankins storys, kommissarie John Rebus, som tjänstgör i Edinburgh, och här får han som såg: ett antal olika fall samtidigt på halsen. Inledningsvis är det en gammal vän och kollega som tycks ha begått självmord – helt utan anledning tycker alla. Sedan kontaktar en gammal skolkamrat, kvinnlig sådan, honom och ber om hjälp eller som hennes son plötsligt försvunnit.

Annat som drabbar hans kår är flera fall av förgiftning i stallens zoo. Under en patrull där känner Rebus plötsligt igen en tidigare straffad pedofil, som går omkring med kamera och plåtar barnen vid säldammen. Han försöker gripa mannen och gör också så. Detta kommer så småningom att få ödesdigra konsekvenser under berättelsens gång.

Men den svåraste pusselbiten i dramat är en tidigare Edinburghbo, som avtjänat 14 års fängelse i USA för mord och som nu, efter avtjänat straff återbördats till sin hemstad. En mera utstuderat djävlig människa har jag sällan fått läsa om. Helt otroligt vidrig.

Ian Rankin har en utsökt förmåga att ge läsaren ett pussel med många bitar, där alla bitar är lika värdefulla om dock än så svåra att få på plats. Det kan ta tid. Rankin väver i denna story in nutid och dåtid på ett mycket fascinerande sätt, som ytterligare ökar läsvärdet. Han har ett underbart språk med en fin, lågmäld humor och han ger läsaren sin Rebus på ett sådant sätt att man inte kan undgå att älska honom, trots att han hans rök- och alkoholvanor har hög intensitet.

Man kan mycket väl förstå att The Scottish Tourist Board är mycket nöjda med hans böcker. Ian beskriver sitt Edinburgh så att läsaren tycker sig ha bott där under lång tid.

IWAN MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22