DE VILSEFÖRDA

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Recension

Av Kate Atkinson
Case Histories 2004
Översatt av Lena Torndahl
Forum 2005

Här berättar Atkinson om före detta polismannen Jackson Brodie som blivit populär privatdetektiv. Av olika anledningar engageras han att ta sig an tre olösta fall där unga kvinnor mördats eller försvunnit. Från början verkar det som om det är olika gärningsmän som förövat brotten. Naturligtvis går utredningen i annan riktning vilket man kan vänta sig av Yorkfödda och Edinburghbosatta Atkinson, som i sina tidigare romaner visat sig hantera samtidsskildringen på ett ofta nästan komiskt sätt mitt i all den spänning som hon faktiskt lyckas förmedla.

Detta är hennes fjärde roman på svenska efter debuten med I museets dolda vrår som följdes upp med Mänsklig krocket och Känslomässigt udda. Om man läser hennes texter noga kan man få känslan av att hon ironiserar över sina mer allvarliga kolleger i branschen. Men det stör inte och hennes romaner står på egna ben, även om upplösningen i den här romanen kan räknas som lite stapplig.

LOTTA BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22