DE TYNGDLÖSA

Mar 10th, 2018 | By | Category: 2018-03 mars, Recension

Omslag till De tyngdlösaAv Valeria Luiselli
Los Ingrávidos, 2011
Översatt av Annakarin Thorburn
Rámus Förlag, 2018
ISBN 978-9186703-17-6, 168 sidor

Det här är en bok som hyllats i stora delar av världen. Jovisst, det är en välskriven berättelse som börjar bli riktigt bra när den tar slut. Nyskapande har det påståtts. Inte via intrigen i alla fall. Nog har vi läst historien om kvinnan som måste sluta skapa på ett intellektuellt sätt bara för att hon blivit med barn. Det som finns kvar i livet verkar vara minnen från fornstora dagar.

Valeria LuselliÅtminstone är det så för den kvinna (i romanen saknar hon namn) som framsläpar sitt liv i Mexico City. Medan hon sköter hushållsarbetet åt man och två barn tänker hon  tillbaka på åren när hon arbetade på ett litet förlag i New York. Mellan amning och spis stjäl hon till sig stunder då hon kan skriva.

Detta är något kvinnliga författare kämpat med i både verklighet och litteratur i många, många år samtidigt som de skildrat skillnaderna mellan verklighet och fiktion. Det handlar mycket om drömmar som går i stå samtidigt som romankonstens vara eller icke vara diskuteras. Vad är det? En metaroman?

Valeria Luisellis bok är en berättelse i jagform. Författaren/husmodern skriver på en historia som är motsatsen till det aningen olyckliga liv hon lever. ”En spökhistoria”, säger hon när äldsta barnet undrar vad det är hon skriver. Och på sätt och vis är sådana andar hennes umgänge.

En ande – skönande – är den mexikanske poeten Gilberto Owen, en man som diktade i Harlem på 1920-talet. Det börjar med att hon vill få honom utgiven på engelska men utvecklas till ett slags besatthet. Berättelsen flämtar sig fram i korta stycken, nutid och dåtid, inrutad tillvaro mot ett fritt och levnadsglatt liv med vänner, inte alltid helt hederligt. Associationerna är många och spretar åt alla möjliga håll.

Valeria Luiselli är född 1983 i Mexico City och är sedan flera år bosatt i New York. Hon är översatt till över 20 språk och har medverkat i tidskrifter som The New Yorker, The New York Times, Granta, McSweeney’s, den svenska utgåvan av Freeman’s och i podden This American Life. Hennes debutroman De tyngdlösa belönades bland annat med Los Angeles Times pris för bästa debut.

PER MAGNUSSON

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22