DE TRE SMÅ MÄSTARNA

Jan 12th, 2008 | By | Category: 2000-3, Recension

Av Kerstin Ekman
En bok för alla 2000

I denna roman kom ut första gången flera år innan DAST grundades., nämligen redan 1961, då den gavs ut av Bonniers förlag. Det finns fortfarande en hemlighetsfull stämning i romanen som handlar om en polisutredning kring en död man. Samer och svenskar bor tillsammans i en liten by i norra Lappland och när polisen (i tidens andra utrustad med en Watson) kommer då sluter sig byn inåt.
Det är intressant att ta del av författarens sätt att skildra sin samtid. Ekman var väl medveten om att kriminalromanens status inte var särskilt högt och kände sig tvingad att använda svåra ord för att visa sin beläsenhet. Det blir en roande detalj så har långt efteråt.
Detta är en renodlad pusseldeckare med ansatser till thrillerinslag. Som miljöskildring är den en njutning att läsa medan själva gåtan är så konstruerad att man bör ha en det specialkunskaper för att kunna lösa den före detektiven.

KARL HJELM

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22