DE TRE MISS MARGARETS

Mar 12th, 2010 | By | Category: 2005-1, Recension

Av Louise Shaffer
The Three Miss Margarets 2003
Översatt av Katarina Jansson
B Wahlströms 2004

Fyra kvinnor spelar huvudrollen i denna roman om ett brott; fyra kvinnor och kulturen i den amerikanska södern. Tre av kvinnorna tillhör den lilla stadens överklass och är vänner sedan årtionden. Den fjärde kvinnan är ung och tillhör med sin uppväxt tillsammans med den alkoholiserade modern ett marginaliserat skikt.

De tre gamla vännerna – de tre miss Margarets – döljer uppenbarligen något som har att göra med dramatiska händelser i staden för många år sedan. Ett antal personer har dött, men varför och för vems hand? Den unga kvinnans far blev skjuten och hon har vuxit upp med moderns bittra anklagelser mot de tre kvinnorna. Laurel blir efterhand varse att svaret på frågan vad som hänt hennes pappa visserligen kan hänga samman med de tre väninnorna, men kanske inte på det sätt hon fått lära sig av sin mamma. Hon söker efter sin historia och finner så småningom en positiv koppling till de tre damerna, som sedan många år bär på en hemlighet om ett brott som blev en nödvändighet – socialt, känslomässigt och moraliskt om än inte juridiskt.

De tre miss Margarets har en intresseväckande början: ”Hon hade gått och lagt sig med skorna på och det var inte av en händelse. Hon hade avsiktligt lagt sig fullt påklädd under täcket och sträckt ut de skoklädda fötterna på de rena sängkläderna. För att hon kände för det, för att hon var arg på världen i allmänhet och den makt som kallades Gud i synnerhet och för att det var sådana saker en äkta ikon aldrig gjorde. Och Margaret Elizabeth Banning, också känd som miss Lillan, betraktades absolut som en ikon i sin egen lilla del av världen. Vilket bara bevisar att man kan råka ut för vad tusan som helst om man lever tillräckligt länge.”

Och fortsättningen jävar inte det första intrycket; det här är en välskriven historia med en intresseväckande intrig och en god portion charm. Intrigen vävs kring frågor om ras, kön och social klasstillhörighet och bekräftar våra föreställningar om den amerikanska södern med sina starka historiska traditioner, sitt egensinne och sin konservativa livsstil.

KERSTIN WALL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22