DE SJU FÖRSVURNA

Sep 18th, 2009 | By | Category: 1996-3, Recension

Av Mark Frost
The List of 7 1993
Översatt av Thomas Preis
Bra Böcker 1996

I sanning en märkvärdig bok. Från början är läsaren osäker om detta är en Sherlock Holmes-parodi, för berättelsen om hur läkaren och nyblivne författaren Arthur Conan Doyle dras in i en märklig historia med parapsykologiska och andra övernaturliga inslag ger ett intryck av frejdig äventyrsbok. Sedan blir det allvarligare och dystrare, mer övernaturligheter (Frost var medförfattare till Twin Peaks, så han vet hur psalmerna går) och mindre och mindre skojigt trots att Doyle får träffa både Bram Stoker och drottningen. Huvudperson vid sidan av Doyle är drottningens egen Carl Hamilton, Jack Sparks som för Sherlock-frälsta troligen blir bokens behållning. Han är den, övertygas man om, som är förebild för Doyles kommande litterära världsmästardeckare.

Boken är välskriven, välöversatt (så vitt jag kan förstå utan att ha läst originalet), ibland omständlig till tålamodets bristningsgrans men sorgligt nog bara frejdig och äventyrlig i början.

BIRGITTA HÄRNER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22