DE SEX MISSTÄNKTA

Jun 2nd, 2011 | By | Category: 2011-6 juni, Recension

Omslag till De sex misstänktaAv Vikas Swarup
Six suspects 2009
Översatt av Helena Sjöstrand Svenn & Gösta Svenn
Bra Böcker Pocket 2011
ISBN 978-91-7002-906-6, 431 sid

Då den svenska originalupplagan av De sex misstänka kom år 2010 skrev Per Erik Tell detta om boken i Dast: ”Filmen Slumdog millionaire om den unge, fattige, indiern som vinner miljoner på sin allmänbildning i TV-programmet Vem vill bli miljonär? blev en internationell succé, och byggde på en bok av indiern Vikas Swarup. Filmen fick åtta Oscars! Bokrättigheterna såldes till 42 länder.

Slumdog millionaire var Swarups första bok.

Vikas SwarupNu kommer hans andra, De sex misstänkta, som handlar om mordet på en skrupelfri playboy, Vicky Rai, som också är kriminellt belastad. Sex personer grips misstänkta för mordet. Vem av dem var mördaren? Swarup ger läsaren sex vitt skilda människoöden, där alla, sakta men säkert, bygger upp ett motiv att ta livet av Vicky Rai.

Jag skrattar högt ibland åt de skruvade skrönor som Swarup åstadkommer, fascineras av de kolorerade kontrasterna i hans Indien, blir nästan sentimental i några, mer lågmälda, passager, men har ändå hela tiden en känsla av att författaren flyter lite ovanpå, och gör det för enkelt för sig. Slutet känns ansträngt.

Den svåra ”andraboken” är ett steg tillbaka för Swarup.”

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22