DE SAMVETSLÖSA

Jul 19th, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till De samvetslösa CJ Box
Blue Heaven 2008
Översatt av Jan Järnebrand
Forum 2010

Skogstrakterna i norra Idaho har blivit ett eldorado för pensionerade poliser från Los Angeles – deras eget ”Blue Heaven”. Men bland dem finns också rötägg.

Det blir sheriff Carey i Kootenai Bay till slut medveten om då två små barn försvinner, och han får omedelbar, och professionell, hjälp i sökandet av en handfull avdankade LA-snutar.

Barnen har bevittnat ett mord, och mördarna – det är just de poliser som leder sökandet efter barnen.

De samvetslösa är en thriller i storrutig flanellskjorta-, westernboots-, och amerikansk ”kyrkan på söndag”- mentalitet, som dock lyckligtvis aldrig går till någon överdrift.

Det är lättläst, och ibland ruggigt spännande.

Min enda invändning är att det då och då känns som om översättningen gått lite för fort och lätt. Till exempel kallas stadsjeepar genomgående för suvar (sport utility vehicle).

CJ Box fick pris för sin thriller i USA 2008.

PER ERIK TELL

***

Bland poliserna i Los Angeles brukar man, med längtansfull röst, tala om ”Blue Heaven”. Det är deras namn på den nordligaste delen av Idaho. Här har en handfull pensionerade kriminalare, som lämnat L.A., bosatt sig i Kootenai Bay, ett naturskönt och sparsamt befolkat ormråde nära gränsen till Kanada.

I den här miljön utspelar sig det drama som skildras i spänningsromanen De samvetslösa av den amerikanske författaren C.J. Box. Han är hemmahörande i Wyoming och har arbetat på ranch, fiskat, jagat, varit reporter på en landsortstidning m m. Han har skrivit 14 romaner och erhållit flera litteraturpris. För ”De samvetslösa” fick han 2009 års Edgar (Allan Poe) Award.

En tolvårig flicka och hennes yngre bror smiter hemifrån en eftermiddag för att fiska. I ett skogsområde råkar de bli vittnen till ett mord och jagas därefter av mördarna. I sökandet efter barnen tar de inflyttade L.A.-kriminalarna kommandot över den orutinerade lokale sheriffen och skyfflar det lilla samhällets ordning och trygghet åt sidan. Samtidigt anländer till Kootenai Bay ytterligare en polis från Los Angeles-trakten. Vissa spår, som framkommit i en utredning om ekonomisk brottslighet, har fört denne man till området i norra Idaho. Han misstänker att det pensionerade polisgänget kan vara inblandat.

De här två parallella historierna utspelar sig dels i vildmarksområde, dels i småstadsidyll. Dessutom spelar en ranch stor roll i romanen. De här miljöerna är alla väl kända av författaren och han har inga problem med att göra dem autentiska för läsaren. Detsamma gäller för personerna i boken. De är, nästan utan undantag, mycket trovärdigt tecknade.

Box har på ett skoningslöst sätt skildrat den känslokalla girigheten, våldet och de förlorade idealen. Men också hur den vanliga lilla människan plötsligt kan uppbåda mod och pliktkänsla och träda fram som hjälte.

Bokens kapitel har som rubrik veckodag och klockslag. Man kan hela tiden, under de 48 timmar dramat varar, med lätthet följa de parallella skeendena. Och språket – rent och okonstlat; man får känslan av att nästan flyta med i texten. Författaren har skrivit en riktig bra thriller. Den är så spännande att man inte vill lägga den ifrån sig. C.J. Box vill jag gärna läsa mer av.

MONICA LINDSTRÖM

C J Box. Foto Don Hajcek

C J Box. Foto Don Hajcek

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22