DE SAMMANSVURNA

Sep 5th, 2009 | By | Category: 1999-3, Recension

Av Peter Kadhammar
Fischer & Co 1999

Expressenjournalisten Kadhammar synade för en tid sedan den svenska underrättelsetjänstens värvning av hemliga agenter för att skicka dem till Sovjetunionen strax efter andra världskrigets slut. Nu har han fördjupat materialet i en bok som bygger på den ende överlevande agenten Evald Hallisks öde.

Det är egentligen en ohygglig berättelse om hur Sverige, möjligen mot bättre vetande, sände en rad människor i döden och sedan mörklade alltsammans.

Den svenska byrån T-kontoret värnade baltiska flyktingar och praktiskt taget alla som skickades över Östersjön fångades och/eller dödades av det sovjetiska kontraspionaget. När tidningarna i Sverige fick nys om saken ingrep militären och bad dem – i nationens intresse – att inte skriva någonting.

Boken är ett skakande reportage om den socialdemokratiska regeringens förräderi mot människor som trodde att de kunde vara till nytta för friheten, men som fick ge sitt liv för i stort sett ingenting.

KARL HJELM

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22