DE SAKNADE

Jan 3rd, 2018 | By | Category: 2018-01 jan, Recension

Omslag till De saknadeAv Thomas Rydahl
Bokfabriken, 2017
ISBN 978-91-7629-529-8, 527 sidor

Detta är uppföljaren till Rydahls debut Eremiten (som fick Skandinaviska Deckarsällskapets pris för bästa nordiska kriminalroman 2015) och här har hans huvudperson Erhard Jörgensen förpassats till den soliga kanarieön Fuerteventura där han sköter sina getter och tar ströjobb. Ett av dessa påhugg förändrar hans tillvaro.

Thomas RydahlÖns läge i Atlanten, cirka tio mil utanför Afrikas nordvästra kust, har bäring för historien. I Afrika råder instabilitet och flyktingar som vill till Europa ser en möjlighet att använda Fuerteventura som trasitstation, ovetande om att där finns grymma maktmänniskor som utnyttjar deras situation för egna fördelar. Rydahs skildring av detta förnedrande tillstånd beskrivs ingående och brutalt, så brutalt att man emellanåt vill slå igen pärmarna.

Parallellhandlingen består av att ett TV-team kommer till Fuerteventura för att spela in ett avsnitt av dokusåpan De saknade, därav bokens titel, där man jagar efter försvunna personer. Problemet den här gången är att den pillerpoppande dotter som satt inspelningspersonalen på spåret efter sin far inte alls vill ha honom hittad i livet.

Och den emellanåt sympatiske Erhard vill av olika skäl inte heller få sin identitet och uppehållsplats avslöjad.

Det är en välskriven och inte helt sympatisk historia Rydahl åstadkommit. Kanske i råaste laget för känsliga läsare. Dessutom fann jag den aningen tillkämpad utdragen. En redigerares blåpenna hade inte skadat.

Köpenhamnaren Tomas Rydahl är född 1974 och har studerat psykologi och filosofi.

LEIF PETER JONSSON

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22