DE RÖDA RÅTTORNA

Jun 17th, 2008 | By | Category: 2008-3, Recension

Omslag till De röda råttornaAv Qiu Xiaolong
A Case of Two Cities
Översatt av Anna Gustafsson Chen
Ordfront 2008

De röda råttorna kan karaktäriseras som ett politisk och socialt inlägg om det moderna kinesiska samhället. Chen Cao vid Shanghaipolisen får kommunistpartiets uppdrag att utreda mordet på en kriminalkommissarie som hittas död på en bordell, omfamnande en ung, naken kvinna.

Man misstänker att höga korrumperade partifunktionärer, de som kallas ”de röda råttorna” är inblandade och Chen Cao märker snart att han hamnat i en härva som han har svårt att överblicka – och som antagligen utvecklats till ett spel för gallerierna. Råttorna  hoppas att utredningen ska få bort strålkastarljuset från de partimedlemmar som är allt djupare inblandade i skumma affärer som har med Kinas växande ekonomiska utvecklig att göra.

Qiu XiaolongAmerikanske professorn Xiaolongs är egentligen poet men hans två tidigare kriminalromaner om den rättrådige överkriminalkommissarien Chen Cao – En röd hjältinnas död (2003) och När rött blir svart (2006) – var imponerande med tanke på vilket land det handlar om. Lite exotiskt är det också, vilket kan bidra till omdömet.

Att Kina med dess annorlunda lagstiftnig och mentalitet förklaras för oss kan vara en av anledningarna till att böckerna om Chen Cao gjort succé runt om i världen.

Qiu Xiaolong är född i Shanghai 1953 där han studerade engelska och västerländsk litteratur. 1988 reste han USA för att studera vidare och återvände aldrig. Med sina romaner vill han förklara att kineserna förlorat sin tro. Tidigare trodde de på kommunismen och innan dess på Konfusius. Nu tycks de inte ha något att sätta tillit till. Det enda som räknas är pengar och vinster och därför har korruptionen växt sig stor.

Han publiceras i Kina men där bestämmer censorerna vad som måste strykas. ”Bättre det än att inte komma ut alls”, har han sagt i en intervju. Och att författarens passion (förutom poesi) är äkta kinesisk mat märks hos överkommissarie Chen som fått överta denna lidelse.

Som kriminalroman är Xiaolongs text spännande. Det märks att författaren varit bosatt i USA ett tag. Han slipper censureras där, men han kommer inte undan de inhemska kraven på hollywoodsk dramaturgi. Och den är inte alls så dålig som många här i Sverige vill få det till. När det gäller att få läsare (och tittare) vet amerikanarna hur en slipsten ska dras.

KARL HJELM

Bibliografi:
En röd hjältinnas död (2000, Sverige 2003). Den fick Anthony-priset för bästa debutroman år 2001.
När rött blir svart (2002, Sverige 2006)
Lines Around China (Diktsamling – 2003)
De röda råttorna (2005, Sverige 2008)

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22