DE REDAN DÖDA

Dec 19th, 2010 | By | Category: 2010-4, Recension

Omslag till De redan dödaAv Robert Karjel
Wahlström & Widstrand 2010

Detta är Robert Karjels fjärde spänningsroman. Han kommer med sina böcker med flera års mellanrum vilket naturligtvis förklaras av att han arbetar med annat än att skriva böcker. Han är överstelöjtnant i flygvapnet och hans flygkunskaper märktes redan i debuten Gå över gränsen 1997. Han har utbildats i amerikanska marinkåren och det är alltså inte säkert att bokens detaljer från amerikanska underrättelseväsen bara är ljug.

Berättelsen går i två parallella handlingar som löper samman. Den ena startar i tsunamikatastrofen. Fyra män och en kvinna överlever och finner att de är okända för sina hemländer. En svensk, anonym, är bland dem och minns bara döda barn från sitt tidigare liv.

Gruppen kommer ram till att de ska få en ny framtid. För det behövs pengar. En amerikan föreslår att de gör ett stort bankrån och får det att se ut som om det iscensatts av en baptistpastor som i en liten kyrka predikat att tsunamin är guds straff och bara syndare har drabbats. Och rånet blir av, men…

Den andra tråden börjar några år senare när en svensk säkerhetspolis kallas in för att hjälpa UD och USA att avgöra om en tillfångatagen man möjligen är svensk. Han flyger iväg som turist till USA, där FBI för honom vidare till den isolerade amerikanska militärbasen Diego Garcia i Indiska oceanen. Läsaren gissar förstås tidigt att fången är den anonyme svensken från tsunamikatastrofen.

Den svenske säkerhetspolisen har egna hemligheter som han inte vill ha avslöjade, men som han misstänker att FBI har en del koll på.

Det är spännande. Det är inte svart eller vitt, det är privata problem inne bland de officiella uppdragen, Det är välskrivet, spännande på flera plan. Och det känns som om vi varit på denna avlägsna bas (måste fråga författaren om han varit där). Det slutar dessutom med flera upplösningar, inte bara en enda final.

Den bästa svenska thriller jag läst på länge.

LEIF-RUNE STRANDELL

Robert Karjel

Robert Karjel. Foto Kalle Assbring

Taggar: , , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22