DE RÄTTFÄRDIGA

Mar 5th, 2010 | By | Category: 2007-2, Recension

Av Sam Bourne [pseud för Jonathan Freedland]
The Rigtheous Men 2006
Översatt av Mai Broddvall
Wahlström & Widstrand 2007

 

Ett antal mystiska mord i olika delar av världen (Indien, Thailand och USA) visar sig ha ett samband. Journalisten Will Monroe uppdagar detta och då börjar det gå riktigt illa för honom. Men han ger inte upp (då hade det inte blivit en bok på 438 sidor) utan spårar sig fram till en chassidisk koloni där en viktig del av deras religion är förvissningen om att det finns 36 rättfärdiga män världen. Det är dessa som nu systematiskt tas av daga. Monroe försöker ta reda på vem som ligger bakom.

Det har blivit populärt att krydda thrillers med religiöst hokus pokus efter framgångarna med Da Vinci-koden. Legenden om de 36 rättfärdiga finns i judisk mytologi och här utnyttjas detta till bristningsgränsen med kryptiska meddelanden med olika innebörd som stackars Monroe ska försöka klura ut lösningen på för att likt ett barn på tipspromenad ta sig till nästa ställe.

Men man lär sig en del om judiska sekter, troligen tillräckligt för att ställa upp i Jeopardy, och emellanåt är romanen riktigt spännande utan att någonsin bli en bladvändare av rang.

PER MAGNUSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22