DE OSYNLIGA

Nov 26th, 2013 | By | Category: 2013-11 nov, Recension

Omslag till De osynligaAv Stef Penney
The invisible ones  2011
Översättning Örjan Sjögran
Bazar 2013
ISBN 978-91-7028-340-6, inb, 397 sid

De osynliga i titeln är romer. Helt osynliga är de förstås inte, men de som lever ett traditionellt resandeliv håller sig utanför samhället, i den här boken England på 1980-talet.

I början finns inga antydningar om år, först vid ett besök i Lourdes anar man att det inte är nutid för man betalar i francs. Och sedan nämns Tjernobyl i förbifarten. Men för läsaren spelar tiden ingen större roll bortsett från att mobiltelefoner inte används hela tiden. Kanske har författaren ändå valt den tiden för att det fortfarande fanns några engelska romer som levde traditionellt, men inte så många romska tiggare från östeuropa.

Jag vet inte, jag kan för lite om hur läget för de resande var då, eller nu, i England. Men romer, zigenare, har ju alltid satts i samhällets utkant.

Huvudpersonerna är två, och deras berättelser varvas. Den förste är privatdetektiv (och förstås är vanligaste uppdraget att kolla om hustrun till klienten är otrogen), och halvrom, husrom, han bor alltså i eget hus, har utbildning och är nu skild från sin stora kärlek. Hans kompanjon är av brittisk överklass.

Den andre huvudpersonen är en 14-årig romsk pojke som bor med sin mor, mormor, morfar och grandonkel och dennes son och sonson i ett eget husvagnsläger. Han går i skolan och lyckas bra.

Boken börjar med att privatdetektiven vaknar upp på sjukhus efter en bilolycka. Men berättelsen börjar dessförinnan med att man får en ny klient, en rom som behöver en romsk privatdeckae för att leta reda på sin dotter, försvunnen sedan sju år, efter giftermål med en rom. Den familjen säger att hon rymde med en gadjo, en icke-rom, och inte har setts sedan dess. Och bara en rom kan få ut något i kontakter med dessa ”osynliga”.

Lite motvilligt tar de sig an fallet (pengar behövs alltid). Är hon kanske mördad?

Berättelsen handlar om efterforskningarna, och om hur den ”misstänkta” familjens liv, särskilt pojkens. Och lösningar blir det, men mer än så kan inte sägas här.

Det är alltså inte bara en detektivhistoria utan minst lika mycket en barndomsskildring och ett porträtt av en person som under tiden blir medveten om sitt ursprung, och en skildrings av livet i samhällets skuggsida.

Alltså: jag är alls inte expert på romsk problematik, men här finns inget exotiserande, inget generaliserande, inga extra fördomar från författarens sida. Det handlar om människor som på olika sätt försöker få sina liv att fungera,

Författaren, född i Edinburgh, nu boende i London, har studerat filosofi och teologi och har senare också utbildat sig inom film och tv. Hon har skrivit mycket för film och radio, och debuterade 2006 med en roman, I vargars följe, som utspelar sig i Kanada 1867 (och som vi missat i Dast) och som fick utmärkelsen Costa Book of 2006 samt Theakston’s Crime Novel of 2008.

Hon är definitivt ett namn att lägga på minnet, jag tyckte både om boken och människorna i den.

LEIF-RUNE STRANDELL

Stef Penney

Stef Penney. Foto Ian Phillips-McLaren

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22