DE OSKYLDIGAS ORDEN

Apr 8th, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till De oskyldigas orden

Av Michele Giuttari
La loggia degli innocenti 2005
Översättning av Elisabeth Olin
Norstedts 2009

Michele Giuttari är en före detta detta kriminalkommissarie som numera skriver kriminalromaner. Han kan sitt hantverk och jobb till skillnad mot de flesta skribenter av kriminallitteratur. Det räcker inte att fråga experter om det som skrivs är korrekt eller inte.  Giuttari skildrar polisjobbet så trist, tråkigt och segt som det är. Det är bokens styrka.

Michele Guittari

Jag antar att många saknar de ”påhittade” kriminalromanernas uppbyggnad av spänningsmoment som klipphängare och dylikt. Här finns inget av detta. Inte heller finns de långa avslutningarna och förklaringarna.

Kanske är detta bokens svaghet. Att den inte nyttjar fantasins fantastiskhet.

Språkligt är boken kanske inte någon höjdare. Men jag har svårt att ta ställning för sällan har jag läst en bok som haft så många korrekturfel och språkliga konstigheter i texten. Jag kan inte heller avgöra om det är översättaren eller bristen på korrekturläsning som är boven i dramat.

För att eventuellt kunna njuta av Giuttaris språk fordras en helt annan handläggning av den italienska texten. Från förlagets sida.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22